8 Fakta Penting Penyakit PCOS Dan Menjawab Adakah PCOS Penyakit Keturunan?

pcos dalam keluarga

8 Fakta Penting Penyakit PCOS Dan Menjawab Adakah PCOS Penyakit Keturunan?

PCOS ataupun nama panjang dia Polycystic Ovary Syndrome merupakan salah satu masalah kesihatan yang terjadi kepada golongan wanita. Ramai orang menyangka PCOS ni semata-mata ada cyst dalam ovari.

Cyst dalam ovari ni, ada keadaan dia memang normal. Sebabnya dalam kitaran haid tu, folikel yang mengandungi telur wanita akan membesar dan mungkin akan mengandung air. Maka, terjadilah cyst. Cyst ini akan mengecut mengikut perubahan hormon.

Namun, ada keadaan yang cyst ni tak mengecut. Ini mungkin disebabkan oleh hormon yang tak seimbang.

Tapi PCOS ni, tak sama dengan cyst biasa. Dia bukan sahaja mungkin ada cyst di ovari, tapi sebenarnya PCOS ni melibatkan masalah kesihatan yang lebih besar kerana masalah hormon yang tak seimbang.

Ini bukan sahaja melibatkan hormon wanita, tetapi juga hormon lelaki iaitu androgen dan hormon insulin.

Pelik kan? Apa kaitan hormon lelaki pula?

Sebenarnya dalam badan wanita ni ada je hormon lelaki, tapi dalam paras yang rendah. Namun, untuk orang yang ada PCOS ni, hormon lelaki dalam badan mereka berlebihan.

 

pcos dalam keluarga

Fakta-fakta Penting Berkenaan PCOS Yang Wanita Perlu Ambil Tahu

1. Polycystic ovarian disease atau PCOS adalah satu keadaan penyakit sistem reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.

2. Hormon yang terlibat dalam PCOS bukan sahaja hormon estrogen dan progesteron, tetapi juga melibatkan peningkatan hormon androgen dan kerintangan hormon insulin.

3.Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung.

4.Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ia terjadi. Namun, PCOS dikaitkan dengan masalah gaya hidup yang mencetuskan penyakit metabolik.

5. Antara tanda utama PCOS termasuklah haid tak teratur dan mungkin tiada telur dihasilkan, ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya, berat badan yang berlebihan dan sukar untuk turunkan berat badan.

6. PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.

7. PCOS ni sukar untuk didiagnos kerana simptom yang pelbagai dan sangat luas. Ada yang mungkin simptom hanya jerawat atau tumbuh bulu di muka. Namun, selalunya wanita akan jadi risau jika mengalami masalah haid tak teratur atau mengalami masalah kesuburan.

Bagaimana Buat Diagnosa PCOS?

Untuk membuat diagnosa PCOS, wanita sekurang-kurangnya perlu mengalami sekurang-kurangnya 2 dari criteria berikut:

1. Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi

2. Tahap hormon androgen yang tinggi,

3. Kehadiran beberapa cyst dalam ovari.

PCOS diagnosis boleh dibuat dengan menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid, ujian tahap testosterone dan imbasan ultrasound.

Apa yang menakutkan untuk wanita yang mengalami masalah PCOS adalah wanita itu akan lebih berisiko untuk mendapat masalah kesuburan, kencing manis, tekanan darah tinggi dan kolesterol yang tinggi, obesiti dan risiko kanser rahim turut meningkat.

PCOS adalah penyakit yang akan dialami seumur hidup dan setakat ini tiada ubat yang boleh mencegahnya. Jarang-jarang, ia hilang dengan sendirinya.

Rawatan bergantung kepada samada wanita berhasrat untuk hamil atau tidak. Ubatan termasuklah pil hormon dan ubat subur

Kalau Tiada Rawatan Khusus Untuk PCOS, Bolehkah PCOS Dikawal?

Sebab kita dah tahu PCOS ni berkait rapat dengan hormon, so matlamat kita untuk mengawal PCOS ialah dengan mengawal hormon dan juga mengubah gaya hidup.

Antara yang boleh anda buat ialah dengan menambah makanan tambahan dalam diet harian untuk membantu seimbangkan balik hormon-hormon yang terlibat.

 

diet pesakit pcos

BAGAIMANA VIVIX MEMBANTU DALAM MENINGKATKAN PELUANG UNTUK HAMIL

Vivix mengandungi kandungan polifenol yang sangat tinggi.

Polifenol yang terdapat dalam Vivix, termasuklah resveratrolini  bertindak sebagai anti oksida yang kuat berbanding antioksida yang lain. Antioksida berfungsi membaikpulih dan melindungi sel-sel badan dari rosak daripada radikal radikal bebas.

Maksudnya disini, semakin tinggi anti oksida semakin kurang sel sel badan kita rosak. Bila sel kita rosak, organ akan rosak dan sistem badan kita jadi tak seimbang.

BAGAIMANA VIVIX SHAKLEE BANTU TINGKATKAN PELUANG UNTUK HAMIL

Vivix untuk TTC (ikhtiar untuk hamil)

Fungsi resveratrol dikalangan wanita ialah melindungi telur yang belum atau hampir matang dari kesan radikal bebas. Apabila telur dilindungi ini selamat dari rosak, ia meningkatkan peluang yang lebih tinggi untuk survive, membesar dan disenyawakan.

Vivix memberi tenaga

Fungsi resveratrol dikalangan lelaki pula melindungi dan memperbaiki kualiti sperma. Sekiranya sel sperma mempunyai kecacatan, Vivix membantu untuk memperbaiki sperma supaya kecacatan tidak berulang. Vivix juga memberi tenaga kepada sperma.

Selain itu,untuk membantu mengatasi masalah ini pengambilan GLA, VITALEA, VITAMIN C, BCOMPLEKS DAN OMEGA GUARD secara konsisten insyaAllah dapat merawat masalah PCOS daripada lebih teruk.

Mari kita lihat serba sedikit fungsi supplement tersebut ;

GLA –> Mengimbangi dan mengawalaturan semula hormon-hormon wanita supaya kitaran haid kembali normal. GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon wanita dan memperbaiki simptom seperti kesakitan haid, Mood swing, retensi air dan sakit payudara.

VITALEA -> Mengandungi 28 vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan kita. Mengandungi chromium untuk mengurangkan kerintangan insulin

VITAMIN C -> Bertindak sebagai antioksida dan bantu kuatkan imun.

BCOMPLEKS -> Membantu kurangkan stress kerana stress juga menyebabkan hormon tak seimbang.

OMEGA GUARD –> PCOS menyebabkan peningkatan mendadak berat badan kepada pesakit, dengan pengambilan omega guard dapat membantu mengurangkan dan mengawal berat badan pesakit. Pertambahan berat badan yang mendadak turut menyumbang kepada kesukaran untuk hamil

Bagaimana Nak Mulakan Hidup Sihat Dan Kawal PCOS?

Anda cuma perlu buat 1 tindakan yang mudah, iaitu hubungi saya sekarang dan saya akan bantu anda untuk dapatkan suplimen ini

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.