7 Punca Masalah Haid Tak Teratur, Wanita Perlu Paling Ambil Berat Yang No 5

haid tak teratur

7 Punca Masalah Haid Tak Teratur, Wanita Perlu Paling Ambil Berat Yang No 5

Antara cara wanita nak tentukan tahap kesihatan ialah melalui kitaran haid. Kalau kitaran haid teratur setiap bulan, ada 1 benda yang kita tak perlu risaukan dalam bulan tersebut.

Sebabnya bila berlaku masalah haid tak teratur, dah tentu wanita-wanita menjadi resah dan tak ketentuan. Macam-macam yang bermain di fikiran.

haid tak teratur

Apa Sebenarnya Punca Haid Tak Teratur?

1. Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan ataupun obesiti boleh menyebabkan ketidakseimbangan hormon estrogen dalam badan wanita seterusnya menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.

2. Terlebih hormon prolaktin

Hormon prolaktin yg berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid lewat untuk berbulan-bulan lamanya.

3. Terlalu kurus

Tidak cukup lemak di dalam badan juga boleh mengganggu kitaran haid anda. Sebab tu penting berat badan ideal, jangan terlalu obses dgn kurus. .

4. Kaedah pencegah kehamilan

Pil atau ubat-ubatan hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon boleh menyebabkan gangguan haid. Terdapat sesetengah wanita yang tidak didatangi haid sepanjang menggunakan implanon

5. Tekanan atau stress

Stress atau tekanan dalam bentuk fizikal & mental dari tempat kerja atau kehidupan seharian contohnya mampu mempengaruhi hormon dan seterusnya kitaran haid.

kawal stress

6. Masalah kesihatan

Masalah kesihatan ini termasuklah penyakit kronik termasuk kencing manis atau masalah tiroid. Kedua-dua penyakit ini menjejaskan hormon sehingga mungkin boleh menyebabkan gangguan kepada hormon wanita.

7. Ubat-ubatan

Jamu tradisional, ubat kurus ataupun ubat-ubatan penyakit kronik boleh menyebabkan gangguan kitaran haid wanita.

Soalan wajib untuk wanita bila jumpa doktor

Haid ni juga boleh dijadikan saringan kepada masalah wanita. Soalan yang wajib mesti ditanya kepada wanita yang baligh ialah bila tarikh haid terakhir? (Ini dimaksudkan hari pertama datang haid yang terakhir tu)

Soalan ini bukan sahaja untuk mengesan jika wanita itu mengandung, tetapi merupakan pintu untuk meneroka masalah berkaitan haid wanita tersebut.

Jadi doktor boleh mengesan jika ada masalah haid tak teratur.

Period tak teratur ni ialah petanda gangguan hormon. Jadi, nak rawat masalah haid tak teratur, kenalah rawat masalah hormon dulu.

Bagaimana Nak Bantu Rawat Masalah Hormon

Amalkan Vivix Shaklee yang membantu membaikpulih dan melindungi sel daripada kerosakan dan juga membantu mengembalikan keseimbangan hormon secara langsung

haid tak teratur

Boleh hubungi Fyda di 012 621 1883
WhatsApp kami di 012 621 1883 (klik dari smartphone anda).

Follow FB Fyda Noh untuk chat secara langsung.

Daftar keahlian Shaklee di “Join Now sekarang & nikmati penjimatan hingga 20%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.