5 Cara Turunkan Kolesterol Yang Mesti Anda Tahu Untuk Elakkan Serangan Jantung

cara turunkan kolesterol malaysia

5 Cara Turunkan Kolesterol Yang Mesti Anda Tahu Untuk Elakkan Serangan Jantung

Kolesterol tinggi adalah masalah yang makin meningkat dalam kalangan masyarakat kita. Menurut Menteri Kesihatan, dalam kajian pada tahun 2015, seramai 9.6 juta penduduk Malaysia mengalami masalah kolesterol tinggi.

Masalah ni bukan saja berlaku kepada orang obes, tapi juga kepada orang yang kurus dan aktif. Malah, ramai orang yang aktif bersuka juga mengalami masalah salur darah tersumbat dan serangan jantung.

cara turunkan kolesterol malaysia

Tips 1: Bersenam

Dalam badan kita, lemak dan kolesterol bukan saja berada dalam salur darah. Tapi, ada juga lemak-lemak yang menyalut organ. Memang normal sebab dia nak lindung organ dalaman kita daripada tekanan ataupun gegaran.

Dan juga terdapat banyak lemak di bawah lapisan kulit.

Tapi bila terlalu banyak lemak dan kolesterol dalam darah, dia terpaksa melekat pada organ-organ tu. Menjadikan lapisan lemak tu makin tebal. Bila dah sangat tebal, organ kita pun lemas sampai tak boleh berfungsi dengan baik.

Begitu juga dengan lemak bawah lapisan kulit, terutamanya bahagian perut. Makin lama jadi makin buncit.

Cara yang paling berkesan untuk buang lemak-lemak yang melekat pada organ dan bawah adalah dengan cara bersenam sebab aktiviti fizikal boleh meningkatkan metabolisme.

Berjalan laju selama 20-30 minit adalah senaman yang sihat. Bersenam sekurang-kurangnya 3-5 kali sehari. 

Kenapa orang yang terlalu aktif boleh menyebabkan kolesterol tinggi dan serangan jantung kerana senaman yang berlebihan boleh menghasilkan radikal bebas yang tinggi. Jadi, orang aktif bersukan sangat perlukan antioksida.

Tips 2 : Banyakkan Pengambilan Serat Dalam Diet

Sebut sayur je, bukan saja budak-budak orang tua pun buat muka pelik. Susah sangat nak makan sayur. Padahal sayur adalah antara makanan yang tinggi serat.

Makanan yang tinggi serat membantu menyerap kolesterol dan membuangnya melalui najis sebab serat tak dihadam.

Contoh makanan berserat tinggi yang lain termasuklah oat, barli dan buah-buahan.

Selain menurunkan kolestrol, serat juga membantu pembuangan air besar yang secara teratur dan mengelakkan toksin berada lama dalam usus yang boleh meningkatkan kanser usus.

Kalau rasa tak boleh makan sayur atau buah banyak-banyak, boleh juga blend buat jus. Tapi jangan pula tambah gula.

Tips 3 : Lebihkan Sumber Protein Dari Ikan

Ikan mengandungi Omega 3 yang membantu mengurangkan kolesterol. Tapi jumlah omega-3 tu bergantung kepada jenis ikan.

Dan 1 lagi masalah ikan ialah senang terdedah kepada pencemaran di laut. Jangan pula kita nak makan ikan untuk sihat, tapi terdedah kepada logam-logam berbahaya pula.

Jadi, pemilihan ikan juga sangat penting. Sebaiknya ikan tersebut masak stim atau rebus. Kalau goreng, tu dah jadi minyak tak sihat.

Tips 4 : Makanan Protein Tinggi

Melalui kajian,makan tinggi protein boleh mengurangkan paras kolesterol. Protein meningkatkan metabolisme badan dan mambantu untuk turunkan kolesterol. Tapi bukan semua protein tau. Protein yang terbaik untuk turunkan kolesterol ialah protein tumbuhan. Sebab protein haiwan turut mengandungi lemak yang tinggi.

Tips 5 : Antioksida Paling Kuat

Dalam kehidupan harian kita, kita memang banyak terdedah dengan radikal bebas. Terutamanya dari pencemaran udara, air dan pemakanan harian kita.

Jadi radikal bebas ni akan merosakkan kolesterol LDL dan menjadikannya kolesterol jahat seterusnya menyumbatkan salur darah kita.

Boleh baca Bagaimana Salur Darah Boleh Tersumbat

Disebabkan setiap sedutan nafas kita mungkin mengandungi benda-benda berbahaya ni, agak mustahil untuk kita elakkan radikal bebas daripada memasuki badan kita. Tapi, berita baiknya, radikal bebas ini boleh dineutralkan dengan antioksida.

Cara paling mudah untuk neutralkan radikal bebas adalah dengan mengamalkan makanan yang kaya dengan anti oksidan seperti Vivix

Cadangan Produk Menurunkan Kolesterol Dan Sangat Sesuai Untuk Turunkan Berat Badan Obes

cara turunkan kolesterol malaysia

Ringkasan Produk

1.Vivix adalah suplemen antioksida yang tinggi dan terbaik. Dibuat daripada anggur muskadin yang sangat tahan lasak, sebab tu Vivix best. Cuba sekali pasti nak ulang berkali-kali.

2. ESP ialah protein soya yang berkualiti dibuat dari soya non-GMO. Ingat point di atas, protein tumbuhan adalah yang terbaik untuk menurunkan kolesterol.

3.OmegaGuard ialah minyak ikan yang berkualiti bergred farmaseutikal.

4. Phytocol ialah ala-ala kolesterol tapi dalam tumbuhan. Bila masuk dalam badan, dia akan berlumba dengan kolesterol dari makan dan elakkan kolesterol diserap.

 

Jika berminat dengan produk ni boleh la whatsapp saya, Fyda dengan klik www.wasap.my/60126211883

atau jika nak beli sendiri, boleh klik gambar di bawah.

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.