5 Cara Fibroid Menjejaskan Kesuburan Dan Mengurangkan Peluang Hamil

kesan fibroid semasa hamil

5 Cara Fibroid Menjejaskan Kesuburan Dan Mengurangkan Peluang Hamil

Rupanya fibroid adalah ketumbuhan biasa yang berlaku dikalangan wanita. Ada yang memang tak tahu bahawa dia ada fibroid sebab tiada apa-apa simptom dan tidak pernah diperiksa.

Antara sebab fibroid dikesan dialah bila wanita itu cuba untuk mengandung, tapi gagal berkali-kali. Fibroid adalah salah 1 penyebab masalah kesuburan di kalangan wanita.

Fibroid boleh macam-macam saiz. Ada yang sangat kecil, hingga tak boleh dikesan dan ada yang besar sangat sampai nampak macam mengandung.

Walaupun punca sebenar fibroid tumbuh belum dipastikan, namun kandungan estrogen berlebihan dalam badan wanita itu dikatakan boleh menggalakkan pertumbuhan fibroid.

Walaupun fibroid boleh menyebabkan pelbagai simptom, namun kali ni saya nak share tentang bagaimana fibroid boleh mengganggu kesuburan dan saya juga nak bantu wanita yang terlibat dengan masalah ni untuk bantu seimbangkan hormon dan in sha Allah boleh bantu mengecutkan fibroid tersebut selain dari buat pembedahan.

kesan fibroid semasa hamil

Bagaimana Fibroid Mengganggu Kesuburan

1. Fibroid yang besar menyebabkan ruangan rahim jadi sempit. Jadi janin sukar untuk melekat atau keguguran boleh berlaku diawal kandungan.

2. Fibroid yang terletak dekat serviks atau tiub fallopio menghalang laluan sperma kepada ovum.

3. Fibroid yang besar boleh mengubah bentuk rahim dan menyukarkan telur wanita masuk ke dalam tiub fallopio.

4. Fibroid yang berada dalam otot rahim pula mengurangkan pengaliran darah ke permukaan rahim, yang mana berfungsi sebagai sumber makanan kepada janin. Dalam kes ni janin tersebut tak dapat menbesar dengan baik kerana kekurangan zat dan nutrisi.

5. Jika kandungan itu berjaya, risiko uri lekang sebelum waktu bersalin atau risiko kelahiran pramatang adalah lebih tinggi.

Bolehkah Mengandung Bila Ada Fibroid?

Ramai juga ibu yang ada fibroid, berjaya mengandung dan berjaya melahirkan anak itu. Namun, ibu tersebut perlukan pemantauan yang rapi dari pakar disebabkan oleh masalah-masalah yang boleh dibuat oleh fibroid tu.

Walaupun fibroid tu bukanlah ketumbuhan jenis kanser dan tak merebak ke tempat lain, namun keadaan hormon tak seimbang itu mungkin boleh meningkatkan risiko kepada penyakit-penyakit wanita yang lain, termasuk kanser ovari, endometrium dan kanser payudara.

Jadi antara cara yang boleh membantu untuk membantu masalah fibroid ni ialah dengan mengawal hormon tersebut supaya sentiasa seimbang. Jadi, saya nak bantu ibu-ibu untuk mengawal hormon wanita tersebut.

 

Cadangan Untuk Membantu Mengawal Hormon

Baru-baru ni kawan saya telah disahkan menghidap fibroid sebesar 13cm. Pada mulanya, doktor terus plan nak bedah, tapi kawan saya minta bagi masa 1 bulan untuk berikhtiar dengan suplemen.

Alhamdulillah, kita hanya berikhtiar, yang memberi kesembuhan daripada Allah jua. Selepas sebulan, fibroidnya mengecil ke 2cm. Dan sudah tentu, dia tak ambik makanan proses dan jaga betul pemakanan disamping turunkan berat badan.

Dan ini adalah cadangan vitamin yang digunakan oleh dia.

mengecutkan fibroid secara semulajadi

Suplemen-suplemen diatas adalah suplemen yang kaya dengan antioksida yang bantu neutralkan radikal bebas yang merosakkan sel, yang juga menjadi penyebab kepada terjadinya fibroid dan ketumbuhan-ketumbuhan lain. Apabila pemakanan kita kaya dengan antioksida, radikal bebas yang merosakkan sel akan dikurangkan dan risiko untuk mendapat penyakit-penyakit kronik juga berkurang.

Suplemen ini tak patut disalah ertikan dengan ubat kerana suplemen tidak boleh digunakan untuk merawat apa-apa penyakit atau menyembuhkan penyakit. Cuma badan kita sangat memerlukan suplemen untuk mencukupkan zat makanan yang semakin berkurang dalam pemakanan harian. Dan ditambah pula sering terdedah kepada pencemaran dan stress.

Selain daripada suplemen, gaya hidup kita juga perlu diubah. Contohnya dari segi pemakanan – mesti dapatkan makanan yang sihat dan berkhasiat. Elakkan makanan proses dan makanan segera.

Bagi yang jarang bersenam, mesti amalkan senaman dengan teratur dan kerap. Sekurang-kurangnya 3-5 kali seminggu.

Kita juga perlu belajar mengawal tekanan dan jauhkan diri daripada pencemaran dan asap rokok. Jika anda merokok, mesti berhenti dengan segera.

Bagaimana Nak Dapatkan Suplemen Ni

Anda boleh hubungi saya

Fyda – 012 621 1883 (www.wasap.my/60126211883)

untuk dapatkan suplemen ini. Mesti bertindak sekarang, jangan tunggu penyakit melarat sebab FDA dan beri amaran risiko kanser kepada penghidap fibroid.

Boleh baca di sini : Risiko Kanser Untuk Pesakit Fibroid

Hubungi saya tau.. Nanti kita bincang apa yang sesuai untuk anda.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.